Przepis konkursowy

ROGALIKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mąka pszenna, 3 szkl.
Śmietana 18%, 160 ml
Drożdże, 60 g
Masło, 125 g
Jajka, 2 szt.
Cukier, 2 łyżki
Marmolada,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Joanna (Ustka)
(Głosów: 1723)


Zostań mistrzem kuchni

Zimne masło zagniatamy z mąką, następnie dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, śmietanę, jajka i całość zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta, tak aby nie lepiło się do rąk. Następnie odrywamy kawałki ciasta, które cienko wałkujemy. Za pomocą talerza wycinamy duże koło, które następnie dzielimy na 8 równych trójkątów, na których układamy niewielką ilość marmolady. Zawijamy rogaliki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy rogaliki ok. 10 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Pomidorki faszerowane
Pomidorki faszerowane
30 min. 2 łatwy
Głosów: 16
Kruche ciasto z jabłkami i śliwkami
Kruche ciasto z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 60
Parmeńskie różyczki
Parmeńskie różyczki
30 min. 2 łatwy
Głosów: 128
Owocowy pucharek
Owocowy pucharek
30 min. 4 łatwy
Głosów: 203
Pierś w przyprawach na warzywach
Pierś w przyprawach na...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 341
Kruchy placek z rabarbarem i malinami
Kruchy placek z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 67