Przepis konkursowy

DROBIOWA ROZKOSZ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Filet z piersi kurczaka, 2 szt.
Szpinak mrożony, ok. 5 brykietów
Twaróg chudy, 1 opakowanie
Czosnek, 3 ząbki
Cebula, 1 główka
Kalafior, 1 mały bukiet
Pomidory, 2 sztuki
Sól, Według uznania
Pieprz, Według uznania
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Magdalena (Ruda Śląska)
(Głosów: 14)


Zostań mistrzem kuchni

Jedną z cebul pokroić w półksiężyce, drugą w drobną kostkę. Czosnek posiekać na drobne kawałki. Kalafior gotować aż do miękkości i tylko lekko posolić wodę. Filety z piersi z kurczaka obsypać lekko pieprzem oraz solą. Rozciąć na pół tworząc kieszonkę. Szpinak rozmrozić na patelni stopniowo dodając posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawić według uznania. Twaróg połączyć z utworzoną na patelni masą szpinakową - wymieszać. Rozgrzać piekarnik do ok. 180 stopni. Utworzoną masą wypełnić przygotowane kieszonki w filetach. Każdy z filetów obwinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika. Czas, który obiad powinien spędzić w piekarniku to średnio 30-40 minut ( i tu również może się ten czas różnić w zależności od możliwości pieca w Twoim domu). Pod koniec pieczenia odkryć piersi aby się przyrumieniły. Ja pod koniec nacinam filety by masa mogła również wypływać lekko od góry. Z ugotowanego już kalafiora przygotować purée. Wyłożyć na talerz filety wraz z kalafiorowym purée oraz pokrojonymi w łódki pomidorami z cebulą w półksiężyce i wcinać :) Smacznego!
Jesienna pizza
Jesienna pizza
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 7
Kurczak w makaronowej tafli
Kurczak w makaronowej...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 9
Tuńczyk, lody z koziego serka, cytrusy
Tuńczyk, lody z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Tort czekoladowy z brzoskwiniową wkładką
Tort czekoladowy z...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 4153
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Ślimaczki z ciasta...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 905
Roladka z piersi nadziana grzybami
Roladka z piersi...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 83