Składniki:
Filet z piersi kurczaka, 4 sztuki
Suszone pomidory, 4 sztuki
Szynka serrano, 4 plastry
Ser kozi, 80 g
Sól,
Pieprz,
Majeranek,
Zioła prowansalskie,
Makaron pełnoziarnisty, 200 g
Przecier pomidorowy, 100 ml
Koncentrat pomidorowy, 1 łyżka
Olej rzepakowy, 3-4 łyżki
Parmezan tarty, 2 łyżki
Orzechy włoskie, 5-7 sztuk
Chili mielone,
Awokado, 1 sztuka
Pomidory, 2 sztuki
Ogórek sałatkowy, 1 sztuka
Cebula czerwona, 1 sztuka
Papryka czerwona, 1 sztuka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Justyna (Poznań)
(Głosów: 121)
Zdrowe i pożywne danie obiadowe. Sakiewki zachowują soczystość, dzięki optymalnej obróbce termicznej. Do tego świeży makaron z pomidorowym pesto i porcja warzywnych witamin. Czego chcieć więcej? :-)
Filety myję, oczyszczam i osuszam. Delikatnie rozbijam. Przyprawiam ziołami, solą i pieprzem. Odkładam na około 30 minut. Składniki na pesto umieszczam w misie blendera i miksuję do dokładnego rozdrobnienia. Jeśli potrzeba, można dodać więcej oliwy. Odkładam na bok. Makaron gotuję al dente. Odcedzam (zostawiam pół szklanki wody z gotowania) i przelewam zimną wodą do schłodzenia. Warzywa na surówkę myję, obieram i kroję. Łączę z cytryną, olejem i przyprawami. Dokładnie mieszam i odstawiam na bok. Na każdym filecie układam kawałek sera koziego i suszonego pomidora z zalewy. Zawijam w trójkątną sakiewkę, okładam plastrem szynki i spinam wykałaczkami, żeby się nie rozwinęły.
Rozgrzewam grill (elektryczny, klasyczny, patelnię). Układam papier do pieczenia i grilluję filety z obu stron. Może to potrwać 20-30 minut, w zależności od mocy; temperatury jaką zastosujemy. W czasie grillowania rozgrzewam łyżkę oliwy na patelni. Nakładam makaron i podsmażam. Łączę go z pesto i podgrzewam. Podlewam wodą z gotowania. Kiedy filety są już zrobione, makaron podgrzany nakładam porcję, dodaję surówkę i podaję. Smacznego!