Przepis konkursowy

GRILLOWANY ŁOSOŚ ZE SZPARAGAMI I SOSEM BERNEŃSKIM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Filet z łososia ze skórą (każdy po 180-200 g), 4 szt. (każdy po 180-200 g)
Cytryna, 1 szt.
Oliwa, 1-2 łyżeczek
Sól, pieprz, pieprz cytrynowy,
Klarowane masło, 3 łyżki
Szalotka, 2 szt.
Świeży estragon, kilka gałązek
Pieprz ziarnisty, klika ziarenek
Ocet winny, 1/8 kubka
Białe wino, 1//8 kubka
Żółtko jajka, 2
Szparagi zielone, 10 szt.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Małgorzata (Stargard Szczeciński)
(Głosów: 40)


Zostań mistrzem kuchni

Zaczynamy od obrania i bardzo drobnego posiekania szalotki. Następnie dodajemy posiekany drobno estragon, rozgnieciony nożem pieprz oraz sól. Zalewamy całość octem i winem. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż zredukujemy większość płynu. Całość przecedzamy na sitku i odciskamy mocno łyżką płyn, który wsiąkł w szalotkę. Zagotowujmy wodę w garnku i w drugim naczyniu rozpuszczamy klarowane masło. Do miseczki dodajemy jedno żółtko na łyżkę stołową płynu z gotowania. Całość mieszamy, wstawiamy na garnek z parującą wodą i mieszamy energicznie. W tym czasie powinno znacząco zwiększyć swoją objętość. Gdy będzie już puszyste dodajemy powoli rozpuszczone masło i dalej ucieramy, aż uzyskamy konsystencję delikatnego majonezu. Filety z łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przygotuj marynatę z oliwy i pieprzu cytrynowego. Zamarynuj rybę i odłóż do lodówki na min. 1 godz. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki, obierz w 1/4 długości od dołu. Skrop oliwą i ułóż na grillu wraz z łososiem. Piecz razem, aż ryba będzie rumiana. Na koniec układamy łososia i szparagi na talerzu i polewamy sosem berneńskim.
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 4193
RAKOTKRUMPLI
RAKOTKRUMPLI
30-60 min. 6 średni
Głosów: 22
Ryba po grecku
Ryba po grecku
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 8
Coś dobrego i niedrogiego z mięsa mielonego
Coś dobrego i...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4142
Makaronowe muszle lumaconi szybkie i proste
Makaronowe muszle...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 2
Sernik śmietankowy
Sernik śmietankowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 3