Składniki:
wywar mięsny, 4l
marchew, 2 szt
dynia piżmowa, 1 szt
jogurt grecki, 1 op.
sól,pieprz,
gałka muszkatołowa, 1/4 łyżeczki
świeża pietruszka,
pestki dyni, 2 łyżki
papryka ostra bez pestek, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Aleksandra (Przylep)
(Głosów: 2)
Dynię myjemy,pozbawiamy skórki, kroimy w dużą kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Dynię przekładamy do formy polewamy oliwą , obsypujemy solą i pieczemy aż zmięknie. Bulion gotujemy, dodajemy marchewkę,ostrą paprykę. Gdy marchew zmięknie dodajemy całą upieczoną dynię. Całość gotujemy jeszcze przez 20 minut i potem miksujemy na gładki krem. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gorący krem podajemy z prażonymi pestkami, jogurtem i tymiankiem(pietruszką).