Przepis konkursowy

KOPIEC KRETA BEZ PIECZENIA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mascarpone , 250 g
ciastka czekoladowe oreo lub podobne, 500 g
masło, 70 g
5-7 bananów,
śmietanka 36%, 500 ml
łyżka soku z cytryny,
2-3 łyżki cukru pudru,
czekolada mleczna, 80 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Olga (Łódź)
(Głosów: 4037)


Zostań mistrzem kuchni

350 g ciastek oreo i 70 g rozpuszczonego masła umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę do tarty o średnicy 25 cm (lub nieco mniejszej) wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Banany obrać i skropić sokiem z cytryny, następnie poukładać obok siebie na spodzie ciasteczkowym. Ubić śmietanę kremówkę i serek mascarpone na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać czekoladę i wymieszać. Wyłożyć w kształcie kopca na banany. Pozostałe ciasteczka zmiksować w malakserze do otrzymania masy o konsystencji grubego piasku. Posypać po górze ciasta, schłodzić. Smacznego :)
Pierniczki
Pierniczki
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 2
Łosoś z karmelizowana gruszka i figami
Łosoś z karmelizowana...
30 min. 2 średni
Głosów: 123
CIASTO Z CIEPŁYMI LODAMI
CIASTO Z CIEPŁYMI LODAMI
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 6
Tort lodowy
Tort lodowy
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 21
Śniadanie na włoską nutę
Śniadanie na włoską nutę
30 min. 2 łatwy
Głosów: 62
Omlet z miodowym kremem
Omlet z miodowym kremem
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4656