Przepis konkursowy

KURCZAK PIECZONY ALICJI PALCE LIZAĆ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
kurczak świeży biedronka, około 1,20 kg
sól, około 4 łyżeczki
pieprz, około 3 łyżeczki
papryka mielona, około 3 łyżeczki
oregano, około 3 łyżeczki
marchew, 2 sztuki
papryka czerwona, 1 sztuka
cebula czerwona, 1 sztuka
oliwa z oliwek, około 50ml
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Alicja (Trzebnica)
(Głosów: 21)


Zostań mistrzem kuchni

Kurczaczka świeżego myjemy a następnie z zewnątrz i wewnątrz nacieramy solą o sole , pieprzem i papryką przyprawy świata oraz oregano prymat. Wkładamy naszego kurczaka do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie wyjmujemy kurczaczka i układamy go na blachę. Marchewki ze stoiska warzywnego w Biedronce obieramy, kroimy w talarki i wrzucamy do kurczaka położonego na blaszce.Czerwoną paprykę i czerwoną cebulę również ze stoiska warzywnego w Biedronce kroimy w kostkę i wrzucamy na blachę. Kurczaka i warzywa polewamy oliwą z oliwek casa de azeite, którą zakupimy także w naszym dyskoncie Biedronka. Tak przygotowanego kurczaczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 90 minut( w zależności od wielkości kurczaka) Nasz kurczak waży około 1,20 kg dlatego pieczemy go około 1,5 godziny(jeżeli jest większy bądź mniejszy zwiększamy lub zmniejszamy długość pieczenia) Gdy nasz kurczaczek jest gotowy wyciągamy go z piekarnika i zabieramy się do jedzenia oglądając przy tym nową gazetkę Biedronki i szukając pomysłu na następne pyszne danie. P.S Ja uwielbiam go z ketchupem Madero i bułką czosnkową z piekarni Biedronka . SMACZNEGO !!!!!!
Tuńczykowe Love
Tuńczykowe Love
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Tarta
Tarta
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 11
Faszerowana papryka
Faszerowana papryka
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 13
Wiosenna sałątka w muszlach
Wiosenna sałątka w...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 24
Kruchy placek z rabarbarem i malinami
Kruchy placek z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 67
Ryż z kurczakiem
Ryż z kurczakiem
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 15