Przepis konkursowy

PAPRYKI FASZEROWANE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
papryka czerwona, 6 szt
cukinia, 1 szt
pieczarki, 40 dag
cebula, 2 szt
mięso mielone, 50 dag
ryż arborio, 1 torebka
pomidory bez skórki, 1 puszka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Małgorzata (Warszawa)
(Głosów: 555)


Zostań mistrzem kuchni

Umyć warzywa, z papryki ściąć górę i oczyścić z gniazd nasiennych, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. ugotować ryż. Pozostałe składniki usmażyć/dodawać je na patelnię wg kolejności podanej poniżej: najpierw pieczarki bo puszczają dużo wody, należy je smażyć do całkowitego wyparowania wody + jeszcze troszkę, żeby się zrumieniły; cebula; mięso/smażyć do momentu, gdy przestanie być różowe i zacznie się przysmażać; wtedy dorzucamy cukinię; i pomidory. Całość jeszcze smażymy razem dla połączenia smaków. Dodajemy: sól, pieprz, może być jakakolwiek przyprawa do dań z mięsa (do mielonego, do kebaba, do żeberek, duszonego, co macie w domu) tak by mięso nie było mdłe. Na końcu dodajemy ugotowany ryż i wszystko mieszamy. Powstałą masą wypełniamy papryki po brzegi. Przykrywamy wcześniej ściętym kapeluszem i pieczemy ok. 40 min. w temp. 180°C (termoobieg) pod przykryciem z folii aluminiowej i kolejne 20 min. bez folii, z górną grzałką. Miąższ papryki jest wówczas miękki, a skórka odchodzi i papryka nie musi wówczas spełniać roli tylko naczynia, ale być składnikiem naszego dania. Smacznego!!!
Chrupiący falafel z grillowanym bakłażanem i humusem
Chrupiący falafel z...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1933
Pizza z salami i papryczką chili oraz sosem czosnkowo-bazyliowym
Pizza z salami i...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 69
Muszle ze szpinakiem , łososiem i serem feta
Muszle ze szpinakiem ,...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 20
Polędwiczki w sosie grzybowym
Polędwiczki w sosie...
30-60 min. 6 średni
Głosów: 39
Tort tiramisu
Tort tiramisu
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 167
Pasta a la Termoli
Pasta a la Termoli
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1536