Przepis konkursowy

PIERŚ KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Z WARZYWAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
pierś z kurczaka, około 600g
duża cebula, 1 szt
papryka, 1 szt
oliwki zielone XL, 20 szt
bulion warzywny, 500 ml
śmietana 12%, 250 ml
mąka, 3 łyżki
oliwa do podsmażenia, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Ewa (Olsztyn)
(Głosów: 68)


Zostań mistrzem kuchni

Pierś z kurczaka kroimy w paski. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę natomiast oliwki w krążki. Na dużej patelni podsmażamy na oliwie cebulkę i paprykę. Gdy warzywa zmiękną dodajemy przygotowany bulion i wrzucamy paski kurczaka. Dusimy pod przykryciem. W miseczce mieszamy część gorącego bulionu z patelni, śmietanę i mąkę, tak żeby nie było grudek. Wlewamy mieszaninę do zawartości patelni, dokładnie mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy oliwki i przyprawiamy solą, pieprzem (można dodać zioła prowansalskie). Przygotowany sos podajemy na brązowym makaronie lub pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!
Smażona wołowina podana z dżemem chilli i zieloną sałatką z papai serwowana na liściu bananowca
Smażona wołowina...
30 min. 2 trudny
Głosów: 7
Sałatka z winogronami
Sałatka z winogronami
30 min. 6 łatwy
Głosów: 4217
Gołąbki w sosie śmietanowo- pieczarkowym
Gołąbki w sosie...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 13
Tarta Oreo z Mascarpone
Tarta Oreo z Mascarpone
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 293
Bajeczny tęczowy torcik
Bajeczny tęczowy torcik
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 1
Spaghetti z tuńczykiem
Spaghetti z tuńczykiem
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5