Przepis konkursowy

PIERŚ KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Z WARZYWAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
pierś z kurczaka, około 600g
duża cebula, 1 szt
papryka, 1 szt
oliwki zielone XL, 20 szt
bulion warzywny, 500 ml
śmietana 12%, 250 ml
mąka, 3 łyżki
oliwa do podsmażenia, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Ewa (Olsztyn)
(Głosów: 68)


Zostań mistrzem kuchni

Pierś z kurczaka kroimy w paski. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę natomiast oliwki w krążki. Na dużej patelni podsmażamy na oliwie cebulkę i paprykę. Gdy warzywa zmiękną dodajemy przygotowany bulion i wrzucamy paski kurczaka. Dusimy pod przykryciem. W miseczce mieszamy część gorącego bulionu z patelni, śmietanę i mąkę, tak żeby nie było grudek. Wlewamy mieszaninę do zawartości patelni, dokładnie mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy oliwki i przyprawiamy solą, pieprzem (można dodać zioła prowansalskie). Przygotowany sos podajemy na brązowym makaronie lub pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!
Rollsy z bakłażanów z pieczonymi warzywami
Rollsy z bakłażanów z...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 348
Tabouleh
Tabouleh
30 min. 6 łatwy
Głosów: 1869
Ananasowy wulkan
Ananasowy wulkan
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3
Deser jogurtowy
Deser jogurtowy
30 min. 8 łatwy
Głosów: 1206
Tani Tort Serowy
Tani Tort Serowy
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 25
Czekoladowe ciastka z kremem
Czekoladowe ciastka z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 6