Przepis konkursowy

TARTA MOCNO CZEKOLADOWA ZE ŚMIETANĄ I MALINAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 225 g
gorzkie kakao, 3 łyżki
cukier puder, 50 g
jajko, 1 sztuka
cukier wanilinowy, 1 łyżka
masło, 150 g
gorzka czekolada, 150 g
śmietana kremówka 30% lub 36%, 300 ml
jajka, 4 sztuki
cukier, 300 g
masło, 180 g
gorzkie kakao, 4 łyżki
śmietana kremówka, 250 ml
maliny, 200 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Anna (Bytom)
(Głosów: 234)


Zostań mistrzem kuchni

Spód: mąkę z kakao przesiać do miski, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy masło pokrojone na kawałki i jajko. Wszystko miksujemy do połączenia, a następnie zagniatamy do gładkiej masy. Ciasto włożyć do lodówki na ok. godzinę lub do zamrażalnika na 25 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. W tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim tortownicę (śr. 25 cm) lub formę na tartę posmarowaną masłem. Ciasto podziurkować widelcem. Na spód wyłożyć papier do pieczenia z obciążeniem (u mnie groch). Piec ok. 15 minut, następnie usunąć papier i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Nadzienie: Obniżyć temperaturę piekarnika do 160 stopni. W garnku rozpuścić czekoladę ze śmietanką na wolnym ogniu, zostawić do przestygnięcia. Masło utrzeć z kakao i cukrem na puszystą masę, po kolei dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Na końcu dodać śmietanę z rozpuszczoną czekoladą i miksować do połączenia składników. Gotową masę wylewamy na ciasto i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu, udekorować ubitą śmietaną i posypać malinami.
Dary lata na toście
Dary lata na toście
30 min. 2 łatwy
Głosów: 26
Zapiekanka ziemniaczana z sadzonymi jajkami
Zapiekanka...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 135
Tilapia Sous Vide z puree z buraka na miętowym sosie z pianą z syropu z arbuza , jogurtem i kwiatami jadalnymi
Tilapia Sous Vide z...
pow. 60 min. 2 trudny
Głosów: 85
Pierożki z pieca
Pierożki z pieca
30-60 min. 8 średni
Głosów: 9
Chicago Style Pizza
Chicago Style Pizza
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 28
Dyplomowy tort
Dyplomowy tort
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 64