Przepis konkursowy

PIZZA NAJLEPSZA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mąka na pizzę włoską, 300g
Drożdże , 2g
Cukier , 1 łyżeczka
Sól, 0,5 łżeczki
Oliwa z oliwek, 2 łyżki
Woda i mleko,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Aneta (Łochów)
(Głosów: 31)


Zostań mistrzem kuchni

Przygotować zaczyn z drożdży, cukru - rozetrzeć w misce po czym dodać odrobinę ciepłego mleka i ok. jedną łyżkę maki.Odstawić w ciepłe miejsce żeby urosły - ja zostawiam na ok 30 minut.Jak zaczyn podrośnie, dodaję resztę mąki(przesianej), sól, mieszam i dodaję trochę ciepłego mleka wymieszanego z wodą i oliwą (ponieważ wody i mleka daję zawsze tyle, ile wchłonie mąka, nie mam odmierzonej porcji, ale na pewno jest to więcej niż szklanka). Wyrabiam aż ciasto będzie odchodziło od rąk i ścianek miski. Zostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Zwykle jest to od 30 minut do 1 godziny. W tym czasie przygotowuję składniki na wierzch mojej pizzy; rodzina najbardziej lubi z szynką, pieczarkami, odrobiną boczku, cebulką, serem i pomidorami. Jak ciasto wyrośnie przekładam je na stolnicę podsypaną mąką, zagniatam tak żeby uformować kulę (ciasto nie powinno być rzadkie ani za gęste; powinno łatwo się zagniatać, być elastyczne), lekko rozpłaszczam dłońmi, odcinam dociskając do stolnicy palcami rant ok 1 cm. Środek rozciągam albo klepię, przekładając z ręki do ręki, tak żeby ciasto rozciągnęło się do pożądanej wielkości naszej pizzy; u mnie zwykle ok 35-40 cm średnicy. Układam na blaszce lekko posmarowanej oliwą. Na tak przygotowanym placku układam swoje składniki; szynkę, pieczarki, cebulkę ,boczek, pomidorki, lekko posypuję przyprawą do pizzy lub ziołami prowansalskimi, posypuję startym serem. Wkładam do nagrzanego do 220-250 stopni piekarnika i piekę do zarumienienia, zwykle ok 15 min. Składniki mokre tak jak np. pomidory, zawsze trzeba układać na wierzch, a te suche jak szynka ,pieczarki - na spód. Dzięki temu pizza nigdy nie będzie miała zakalca, ładnie wyrośnie i będzie smaczna. Sosu pomidorowego na spód pizzy nie kładę ponieważ w naszych domowych warunkach temp. piekarnika jest za niska, trzeba dłużej piec taką pizzę i z sosem często robi się zakalec. Smacznego.
Rollsy z bakłażanów z pieczonymi warzywami
Rollsy z bakłażanów z...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 348
Krówka z prażonym słonecznikiem
Krówka z prażonym...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 28
Zapiekanka twarogowa z warzywami
Zapiekanka twarogowa z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 702
Śródziemnomorskie spaghetti
Śródziemnomorskie...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4773
Pasta z wątróbki drobiowej
Pasta z wątróbki...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 10
Nadziane misie
Nadziane misie
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 47