Składniki:
ziemniaki (średnie), 6 szt.
jaja Ale Jaja, 2 szt.
mąka pszenna, 6 łyżek
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
schab lub filet z piersi kurczaka Świat Drobiu, 4 plastry lub 1 filet podwójny
ser żółty, 4 plastry
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Pelagia (Płock)
(Głosów: 3920)
Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar wody, dodać jaja, doprawić solą. Plastry schabu lub przekrojony na pół filet delikatnie rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką ciasto ziemniaczane, formując placek. Na ciasto szybko położyć mięso, plaster sera i przykryć drugą warstwą ciasta ziemniaczanego. Smażyć na rumiany kolor. Serwować na gorąco.
Smakuje wyśmienicie podane z żurawiną czy kleksem kwaśnej śmietany.