Przepis konkursowy

BAJADERKI MYSZKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
kawałki ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, herbatników, muffinów (bez kremów, żelatyny, owoców), 500 g
mleko, 1 szklanka
cukier, pół szklanki
masło, 2 łyżki masła
kakao, 4 czubate łyżki
dżem, 5 łyżek
gorzka czekolada, 2 tabliczki
wiórki kokosowe, 5 łyżek
mielone orzeczy, 5 łyżek
migdały, 4 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor: Agnieszka (Gdańsk)
(Głosów: 3407)


Zostań mistrzem kuchni

Ciasta pokruszyć na drobne kawałeczki. Masło i cukier rozpuścić w gorącym mleku, na niewielkim ogniu, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Masę odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną kakaową masę zmieszać z pokruszonym ciastem, dodać dżem. Składniki dokładnie połączyć. Uformować kulki lub tułowia myszy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę rozprowadzić na cieście, obsypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami. Gotowe bajaderki odstawić do lodówki na przynajmniej jedną godzinę. Ogony oraz uszy myszy wyciskałam z rozpuszczonej czekolady na papier do pieczenia i odstawiałam do całkowitego zastygnięcia. Należy uważać przy wbijaniu czekolady w ciastko ponieważ pod wpływem ciepła palców czekolada się rozpuszcza. Aby ułatwić sobie zadanie, nóż którym się wspomagałam przy przenoszeniu dekoracji czekoladowych, schłodziłam z zamrażarce.
Tartaletki z musem malinowym
Tartaletki z musem...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 992
Papryki faszerowane
Papryki faszerowane
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 555
Bułki kajzerki
Bułki kajzerki
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 55
Babka cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem
Babka...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 89
Sałatka ze szpinakiem i szynką
Sałatka ze szpinakiem...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5
Dorada po tajsku
Dorada po tajsku
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 679