Przepis konkursowy

ROLADA BISZKOPTOWA Z KREMEM CZEKOLADOWYM I TRUSKAWKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka, 3 sztuki
maka, pół szklanki
proszek do pieczenia, łyżeczka
cukier, 0,25 szklanki
budyń czekoladowy, 2 opakowania
mleko, 1 litr
cukier, o,5 szklanki
masło, 200 g
truskawki, do dekoracji
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Patrycja (Żary)
(Głosów: 3)


Zostań mistrzem kuchni

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy w osobnym naczyniu na sztywna pianę. (Dobrze ubita piana nie powinna wypaść z miski po odwróceniu jej wierzchem do dołu) Pod koniec ubijania dodajemy cukier dalej ubijamy mikserem. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy do czasu gdy masa będzie biała i pojawią się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem.Całość mieszamy drewnianą łyżką i wylewamy na kwadratową blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w 180 stopniach około 10 – 15 minut. Wystudzony biszkopt zwijamy za pomącą ściereczki w rulon. Masa: Gotujemy budyń czekoladowy wg przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu ucieramy go z masłem. Roladę smarujemy dżemem truskawkowym oraz kremem czekoladowym. Zwijamy ja. Wierzch smarujemy kremem dekorujemy truskawkami.
Tabouleh
Tabouleh
30 min. 6 łatwy
Głosów: 1869
Torcik Bezowy z Amerykańską nutą
Torcik Bezowy z...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 5
Roladki drobiowe z a la kotletami ziemniaczano-brokułowymi
Roladki drobiowe z a...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 9
Straszne ciasto
Straszne ciasto
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 5
Puszysty sernik
Puszysty sernik
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 27
CIASTO STRACIATELLA
CIASTO STRACIATELLA
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 35