Przepis konkursowy

SAŁATKA Z GRUSZKĄ I KURCZAKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
pierś z kurczaka, 2 szt.
mix sałat, 1 op
pestki z dyni, wg uznania
pestki słonecznika, wg uznania
gruszka, 2 szt.
musztarda (sarepska), ok. 3 łyżki
ocet balsamiczny, ok. 5 łyżek
miód lub syrop z agawy, 2-3 łyżki
przyprawa do kurczaka, wg uznania
olej kokosowy lub rzepakowy, do smażenia
cytryna, 0,5 szt (sok)
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Przemysław (Warszawa)
(Głosów: 20)


Zostań mistrzem kuchni

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z tłuszczu i błon (ewentualnie kostek) pokroić w kostkę lub paski. Oprószyć przyprawą do kurczaka lub ulubionymi przyprawami i usmażyć na złoto. Wyłożyć na papierowy ręcznik do wystygnięcia. Sos: Miód lub syrop z agawy, musztardę i ocet balsamiczny rozrobić w kubku lub słoiku. Mieszankę sałat opłukać (chyba, że tego nie wymaga) i wyłożyć na talerz lub do miseczek. Gruszkę obrać ze skóry, pokroić i ułożyć na sałacie. Polać sokiem z cytryny. Położyć pierś z kurczaka. Posypać pestkami dyni i słonecznika (słonecznik uprzednio można uprażyć na oleju - jest smaczniejszy i nadaje ciekawego posmaku). Polać sosem. Można opcjonalnie dodać pestki granatu. Smacznego!
Zapiekanka a la Risoletto
Zapiekanka a la Risoletto
30-60 min. 6 średni
Głosów: 0
Szybkie placki ziemniaczane z pieczarkami zatopione w serze
Szybkie placki...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 60
Dyplomowy tort
Dyplomowy tort
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 64
Bigos inaczej
Bigos inaczej
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 4090
Filet z dorsza na malinowym winegrecie w otoczeniu czarnego makaronu i sorbetu z kiwi
Filet z dorsza na...
30-60 min. 6 trudny
Głosów: 4144
Pizza 4 smaków
Pizza 4 smaków
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 7