Przepis konkursowy

TARTA Z CUKINIĄ, RICOTTĄ I KWIATAMI CUKINII
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 350 g
masło, 175 g
jajko, 3 szt
woda, 40 ml
cukinia obrana, 1,5 kg
ricotta, 250 g
cebula, 1 szt
czosnek ząbek, 2 szt
oliwa, 1 łyżka
sól, 1 łyżeczka
pieprz, 1 łyżeczka
kwiaty cukinii, 15 szt.
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor: Bartłomiej (Golkowice)
(Głosów: 3624)


Zostań mistrzem kuchni

Z mąki, jajka, masła, wody oraz szczypty soli wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blachę i dokładnie wylepiamy spód oraz brzegi. Nadmiar ciasta odcinamy wałkiem. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu nakłuwamy widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy ryż lub specjalne fasolki ceramiczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z fasolkami i dopiekamy kolejne 10. W trakcie pieczenia spodu obieramy cukinię, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Solimy i odciskamy z nadmiaru wody. W misce dokładnie mieszamy ricottę z 2 jajkami i dodajemy posiekany czosnek z cebulą oraz odciśniętą cukinię. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Farsz przekładamy na tartę a na wierzch układamy kwiaty cukinii (ważne, żeby wcześniej wyrwać pręciki lub słupki), lekko dociskamy i smarujemy je delikatnie oliwą. Tartę wstawiamy do piekarnika na około 45 minut. Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu jest gotowa.
Gołąbki w sosie śmietanowo- pieczarkowym
Gołąbki w sosie...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 13
Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem
Tagliatelle ze...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Roladki drobiowe otulone suszonymi pomidorami i mozzarellą
Roladki drobiowe...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 21
Babeczki z kremem z białej czekolady i mascarpone
Babeczki z kremem z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 2
Polędwiczkowy kompromis
Polędwiczkowy kompromis
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 26
Szpinakowe słoneczko
Szpinakowe słoneczko
30-60 min. 4 średni
Głosów: 4243