Przepis konkursowy

TARTA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 250g
masło, 125g
jajka, 4 szt.
papryka czerwona, 1 szt.
cebula, 1 szt.
brokuł, 1 szt
pieczarki, 7 szt.
filet z kurczaka, 1 szt.
śmietanka kremówka 30%, 300 ml
zioła prowansalskie,
sól, pieprz,
starty ser, 20 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Ilona (Toruń)
(Głosów: 61)


Zostań mistrzem kuchni

Przygotowując ciasto na tartę należy połączyć ze sobą mąkę, jajko, masło oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, po czym wkładamy na ok 30 min do lodówki. W międzyczasie blanszujemy brokuł, kroimy w drobną kosteczkę paprykę. Podsmażamy cebulkę, pieczarki oraz kurczaka na odrobinie oleju lub oliwy (każde z nich osobno). Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy równomiernie, tak aby pokryło blaszkę o średnicy 25 cm. Następnie widelcem nakłuwamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 min. Przez pierwsze 10 min ciasto jest przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą bądź ryżem. Po upływie tego czasu na ostatnie 5 min zdejmujemy folię. Ciasto studzimy przez ok 5 min po czym wykładamy na nie warzywa. Śmietankę, starty ser oraz 3 jajka mieszamy ze sobą doprawiając do smaku ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Na koniec wlewamy sos na warzywa i wkładamy do piekarnika na ok 30 min. Smacznego!
Czekoladowe muffinki
Czekoladowe muffinki
30 min. 8 łatwy
Głosów: 7
Delikatne łakocie
Delikatne łakocie
30 min. 4 łatwy
Głosów: 127
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem
Sałatka nicejska z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 271
Filet z dorsza z warzywami
Filet z dorsza z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 75
Pappardella z kurczakiem,szpinakiem i suszonymi pomidorami z parmezanem
Pappardella z...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 67
Ryż z kurczakiem
Ryż z kurczakiem
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 15