Przepis konkursowy

KROKODYL
Zdjęcie przepisu
Składniki:
ogórek długi, 1 szt.
pomidorki koktajlowe, 500 g
salami , 15-20 plastrów
ser Mozzarella (może być mini), 1 opakowanie
miód wielokwiatowy Złota Pasieka, 1 łyżka
oliwa z oliwek Casa de Azeite, 2 łyżki
sok z cytryny, 2 łyżki
musztarda, 1 łyżka
wykałaczki małe,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Barbara (Płock)
(Głosów: 3958)


Zostań mistrzem kuchni

Ser Mozzarella pokroić na niewielkie kwadraty (można użyć Mozzarelli mini). Przygotować sos z oliwy, cytryny, miodu i musztardy i polać ser, aby nabrał aromatu sosu. Warzywa umyć i osuszyć. Ogórka naciąć w poprzek ok. 5 cm i małym nożykiem wyciąć zęby krokodyla. Część miąższu ogórka wydrążyć w nacięciu i włożyć pomidorka koktajlowego do paszczy krokodyla. Następnie przygotować koreczki, nadziewając na każdy pomidorka i ser, który trzeba delikatnie odsączyć z sosu. Gotowe koreczki wtykać w ogórka dookoła za paszczą. Na grzbiecie krokodyla również należy zrobić rząd koreczków pomidorowo-serowych. Plastry salami składamy na pół i potem zwijamy i przymocowujemy pomiędzy koreczkami za pomocą wykałaczek. Można również dołożyć oliwki, winogrona lub kostki żółtego sera według upodobań.
Rogaliki z marmoladą
Rogaliki z marmoladą
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 20
Pizza Niebiańska Uczta
Pizza Niebiańska Uczta
30 min. 4 średni
Głosów: 15
Wiosenna sałątka w muszlach
Wiosenna sałątka w...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 24
Sałatka z winogronami
Sałatka z winogronami
30 min. 6 łatwy
Głosów: 4217
Orientalny kurczak
Orientalny kurczak
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4210
Pasta a la Termoli
Pasta a la Termoli
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1536