Przepis konkursowy

KROKODYL
Zdjęcie przepisu
Składniki:
ogórek długi, 1 szt.
pomidorki koktajlowe, 500 g
salami , 15-20 plastrów
ser Mozzarella (może być mini), 1 opakowanie
miód wielokwiatowy Złota Pasieka, 1 łyżka
oliwa z oliwek Casa de Azeite, 2 łyżki
sok z cytryny, 2 łyżki
musztarda, 1 łyżka
wykałaczki małe,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Barbara (Płock)
(Głosów: 3958)


Zostań mistrzem kuchni

Ser Mozzarella pokroić na niewielkie kwadraty (można użyć Mozzarelli mini). Przygotować sos z oliwy, cytryny, miodu i musztardy i polać ser, aby nabrał aromatu sosu. Warzywa umyć i osuszyć. Ogórka naciąć w poprzek ok. 5 cm i małym nożykiem wyciąć zęby krokodyla. Część miąższu ogórka wydrążyć w nacięciu i włożyć pomidorka koktajlowego do paszczy krokodyla. Następnie przygotować koreczki, nadziewając na każdy pomidorka i ser, który trzeba delikatnie odsączyć z sosu. Gotowe koreczki wtykać w ogórka dookoła za paszczą. Na grzbiecie krokodyla również należy zrobić rząd koreczków pomidorowo-serowych. Plastry salami składamy na pół i potem zwijamy i przymocowujemy pomiędzy koreczkami za pomocą wykałaczek. Można również dołożyć oliwki, winogrona lub kostki żółtego sera według upodobań.
Świniak na śniadanie
Świniak na śniadanie
30 min. 6 łatwy
Głosów: 122
Śmietanowy makaron z kawałkami mięsa
Śmietanowy makaron z...
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 12
Faszerowane ogórki na sałacie z kremem balsamicznym
Faszerowane ogórki na...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 54
Tarta z mascarpone, białą czekoladą i syropem klonowym
Tarta z mascarpone,...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 165
Sałatka z gruszką i kozim serem
Sałatka z gruszką i...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 9
Tacos z filetem z piersi kurczaka
Tacos z filetem z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4