Przepis konkursowy

BABA ZIEMNIACZANA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
ziemniaki surowe, 2,5 kg
cebula, 2 szt
podgardle, 300 g
olej,
mąka ziemniaczana, 2 łyżki
mąka pszenna, 2 łyżki
jajka, 2 szt
mleko, 1 szkl
sól,
pieprz czarny,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Elwira (Szepietowo)
(Głosów: 108)


Zostań mistrzem kuchni

Ziemniaki ścieramy na tarce (na papkę) łącznie z 1 cebulą. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą. Zalewamy to mlekiem i zagotowujemy. Gorące wlewamy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy mąki, dodajemy jajka i dokładnie wszystko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy kilka łyżek oleju i wlewamy naszą ziemniaczaną masę, którą po wierzchu również dość obficie skrapiamy olejem. Pieczemy ok 1 godz. Pod koniec można podnieść temp i włączyć górną grzałkę, aby ładniej zapiec górę. Musi być piękna, brązowa i chrupiąca.
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Zupa dyniowa z...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 19
Sałatka z chińskiej zupki
Sałatka z chińskiej zupki
30 min. 6 łatwy
Głosów: 94
Serowo maślane ślimaczki
Serowo maślane ślimaczki
30 min. 4 łatwy
Głosów: 11
Tort malinowy
Tort malinowy
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 4155
Sernik z jogurtu greckiego
Sernik z jogurtu...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 20
Fantazja Marynarza
Fantazja Marynarza
30 min. 6 łatwy
Głosów: 21