Przepis konkursowy

BIGOS INACZEJ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
pory, 6-8 sztuk
Pieczarki lub leśne grzyby, ilość według uznania
Wędlina (boczek, szynka, kiełbasa), ilość według uznania
Czerwona papryka, 1 sztuka
Ziele angielskie, 3-4 kulki
Liść laurowy, 2-3 listki
Ketchup pikantny, ok. pół szklanki
Koncentrat pomidorowy, 1 mały słoiczek
Czosnek, 2-3 ząbki
Przyprawy (sól, pieprz, majeranek, tymianek, vegeta), ilość według indywidualnego uznania
Woda, 3/4 szklanki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Danuta (Międzyrzecz)
(Głosów: 4090)


Zostań mistrzem kuchni

Pory przekroić wzdłuż, dobrze umyć pod bieżącą wodą, pokroić na półplasterki, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić na małym ogniu. Wędlinę, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Włożyć do garnka z porami i dokładnie wymieszać, doprawić pozostałymi przyprawami. Dodać vegetę oraz starty czosnek. Całość dusić na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodać ketchup i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i gotować przez następne 10 minut. Danie podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!
Risotto z warzywami
Risotto z warzywami
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 52
Tort z mascarpone
Tort z mascarpone
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 79
Nadziewane bakłażany z chipsem serowym
Nadziewane bakłażany z...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 4238
Sup Hed czyli tajska zupa grzybowa
Sup Hed czyli tajska...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 69
Udka po myśliwsku
Udka po myśliwsku
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 31
Pierś w ziołach z brokułami i szpinakiem
Pierś w ziołach z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3051