Przepis konkursowy

BUŁKI KAJZERKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna , 3 szklanki
letnia woda , 3/4 szklanki
drożdże instant, 1,5 łyżeczki
cukier, 1,5 łyżeczki
sól, 1 łyżeczka
jajko, 1
masło, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Monika (Poznań)
(Głosów: 55)


Zostań mistrzem kuchni

Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski, wyrabiać jeszcze około 5 min. Ciasto odstawić na 10 min. Po tym czasie wyrobić ponownie przez około 5 min. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 min. do wyrośnięcia (nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki można z góry naciąć nożem. Bułki piec w nagrzanym piekarniku około 15- 17 min. w temperaturze 225 °C.
Rajskie Batoniki Zbożowe
Rajskie Batoniki Zbożowe
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 4267
Faszerowane ogórki na sałacie z kremem balsamicznym
Faszerowane ogórki na...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 54
Lilusiowy tort urodzinowy
Lilusiowy tort urodzinowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 6
Jabłka w cieście jogurtowym
Jabłka w cieście...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 22
Domowa pizza
Domowa pizza
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1002
Szpinakowa tabularaza
Szpinakowa tabularaza
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1428