Przepis konkursowy

CHICAGO STYLE PIZZA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka, 350 g
mąka kukurydziana, 70 g
masło, 150 g
sól, do smaku
cukier, 1 łyżeczka
drożdże, 25 g
mięso mielone, 250 g
cebula, 1
ser Liliput, 1
oliwa, 2 łyżki
pomidory z puszki - całe, 2
czosnek, 2 ząbki
ser twardy np. Dziugas (starty), 2 łyżki
woda, 170 ml
pieprz, do smaku
tymianek, do smaku
oregano, do smaku
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Mateusz (Białą Podlaska)
(Głosów: 28)


Zostań mistrzem kuchni

Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Rozpuszczamy drożdże i łyżeczkę cukru w letniej wodzie i odstawiamy na ok. 15 min. mieszając co jakiś czas. Przesiewamy przez sito do miski mąkę i mąkę kukurydzianą oraz dodajemy sól do smaku. Rozpuszczamy ok. 50 g masła i wlewamy do miski z mąką. Po 15 min. dodajemy wodę z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie ok. 15 min. Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy trochę wody, gdy jest za mokre trochę mąki. Po wyrobieniu odstawiamy pod przykrycie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po upływie czasu wyrabiamy jeszcze przez 1 min. Następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy ciasto masłem, które musi być w temperaturze pokojowej, zwijamy w roladę i lekko spłaszczamy. Składamy na trzy części i delikatnie formujemy kulkę. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 45 min. Teraz czas na resztę. Na patelni podsmażamy na oliwie mięso z cebulą, doprawiając solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy czosnek, oregano i tymianek, doprawiamy solą i redukujemy do uzyskania konsystencji sosu. Włączamy piekarnik na 220 stopnie C. Ścieramy ser Liliput na tarce oraz twardy ser np. Dziugas (ok. 2 łyżki). Smarujemy okrągłą blaszkę (np. biszkoptową) resztką masła. Rozwałkowujemy ciasto (podsypując mąką) na okrąg nieco większy niż blaszka. Układamy ciasto w blaszce, na cieście najpierw mięso z cebulą, potem ser Liliput, a następnie smarujemy sosem pomidorowym. Na koniec posypujemy odrobią twardego sera. Zawijamy brzegi ciasta do środka. Całość wkładamy do piekarnika i po upływie ok. 25 min. możemy się cieszyć amerykańską pizzą w stylu chicagowskim w naszym domu. P.S. Najlepsza pizza wychodzi wtedy, gdy użyjemy do niej produktów zakupionych oczywiście w Biedronce. :)
Pączki z dżemem malinowym i lukrem
Pączki z dżemem...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 1916
Nadziewana Francuzeczka mięsem mielonym i szpinakiem
Nadziewana...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3940
Malinowe tiramisu
Malinowe tiramisu
30 min. 6 łatwy
Głosów: 4
Krówka z prażonym słonecznikiem
Krówka z prażonym...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 28
Sałatka z grillowanym camembertem...
Sałatka z grillowanym...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 182
Spaghetti z cukinią
Spaghetti z cukinią
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 18