Przepis konkursowy

CIASTO Z PTASIM MLECZKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Jajka,
Cukier, 1 szklanka
Mąka pszenna, 1 szklanka
Mąka ziemniaczana, 2 łyżki
Kakao, 3 łyżki
Proszek do pieczenia , 1 łyżeczka
Mleko, 0,5 litra
Żółtka, 2 szt.
Cukier, 4 łyżki
Cukier waniliowy, 1 opakownie
Mąka ziemniaczana, 3 łyżki
Mąka pszenna, 3 łyżki
Masło, 250g
Ptasie mleczko waniliowe, 1 opakowanie
Galaretki pomarańczowe, 3 opakowania
Posypka kolorowa, 1 opakowanie
Masło , 100g
Cukier puder, 6 łyżek
Kakao, 2 łyżki
Mleko, 5 łyżek
Olej, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Bogusława (Wola Krakowiańska)
(Głosów: 149)


Zostań mistrzem kuchni

Biszkopt: białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier, a następnie dodaj po żółtku i ucieraj dalej. Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszaj. Przełóż do dużej blaszki (35x40cm.) i piecz ok.30-40 min. Po ostygnięciu biszkopt przekrój na pół. Krem: 1 szkl. mleka odlej i rozmieszaj w nim budynie i żółtka, a pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym i ugotuj. Budyń wystudź. Utrzyj masło, dodając zimny budyń. 3 galaretki rozpuść w litrze wody i odstaw do stężenia. Na biszkopt wyłóż połowę kremu budyniowego. Na krem poukładaj ptasie mleczko, tak aby dokoła biszkoptu były poukładane rzędy ptasiego mleczka, zapobiegnie to spłynięcia galaretki. Pomiędzy ptasie mleczko wlej tężejącą galaretkę. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Na stężałą galaretkę wyłóż pozostały krem, przykryj pozostałym biszkoptem. Zagotuj cukier puder, mleko i kakao. Gotuj 2 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj masło i olej, dokładnie wymieszaj. Ostudzoną polewę wylej na ciasto. Posyp posypką kolorową. Ciasto wstaw do lodówki.
PIZZA JAGLANA - bezglutenowa
PIZZA JAGLANA -...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 50
Tosty z sałatką
Tosty z sałatką
30 min. 4 łatwy
Głosów: 212
Łosoś z karmelizowana gruszka i figami
Łosoś z karmelizowana...
30 min. 2 średni
Głosów: 123
Kaczka w pomarańczach i gruszkach
Kaczka w pomarańczach...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 4034
Cukinia faszerowana kuskusem i warzywami
Cukinia faszerowana...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 538
Rajskie Batoniki Zbożowe
Rajskie Batoniki Zbożowe
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 4267