Przepis konkursowy

KOLOROWY PRZEKŁADANIEC
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Margaryna, 10 dkg x 3 (na 3 placki )
Cukier puder , 1/2 szkl. x 3 (na 3 placki)
Mąka, 1/2 szkl.x 3 (na 3 placki)
Jaja Ale Jaja, 4 szt. x 3 (na 3 placki)
Proszek do pieczenia , 1 łyzeczka x 3 (na 3 placki)
Mielone orzechy włoskie, 4dkg
Kakao , 2 łyżki (do ciasta nr 2)
Cukier , 30dkg (masa)
Mleko , 1/2 szkl. (masa)
kakao, 4 łyżki (masa )
masło , 25dkg (masa)
Galaretka zielona, 1 szt.
Galaretka czerwona , 1 szt.
Polewa czekoladowa, 1 szt.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Beata (Białystok)
(Głosów: 3998)


Zostań mistrzem kuchni

Margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, ucierać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami, porcjami dodawać do utartej margaryny, na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Pozostałe placki zrobić tak samo, w drugim dodając kakao, a trzeci zostawić bez dodatków. Przelać do formy o wymiarach 38-22cm. Piec około 30-35 minut w temp. około 180 stopni C. Masa: cukier, mleko i kakao wymieszać, gotować na małym ogniu do zgęstnienia masy, co jakiś czas mieszając; po wystudzeniu masa powinna mieć konsystencję ciągnącej się krówki. Masło dobrze spulchnić, dodać wystudzoną masę. Galaretki rozpuścić każdą osobno według przepisu na opakowaniu (ja zmniejszyłam trochę ilość wody). Przełożenie ciasta: placek orzechowy, połowa masy, galaretka zielona, placek bez dodatków, masa, galaretka czerwona, placek z kakao; placek można polać polewą albo rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Jogurtowiec z owocami
Jogurtowiec z owocami
30 min. 2 łatwy
Głosów: 276
Pałki drobiowe w pomarańczach i rozmarynie
Pałki drobiowe w...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 140
Śmietankowy torcik
Śmietankowy torcik
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 184
Tort ajerkoniakowy czyli jaja w roli głównej
Tort ajerkoniakowy...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 9
Domowe tiramisu
Domowe tiramisu
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 598
Ryba z brokułami w sosie śmietanowym
Ryba z brokułami w...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 19