Przepis konkursowy

MOCNO CZEKOLADOWY TORT Z SUSZONYMI OWOCAMI I NUTELLĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
białka, 6 szt
cukier puder , 3/4 szkl
zmielone orzechy laskowe, 1 szkl
posiekane suszone żurawiny, 1/2 szkl
posiekane daktyle, 1/2 szkl
starta gorzka czekolada, 1 szt
sól , szczypta
mascarpone, 250 g
krem nutella, 5 łyżek
likier pomarańczowy Cointreau, 50 ml
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Halina (Suwałki)
(Głosów: 8)


Zostań mistrzem kuchni

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, jej boki wysmaruj masłem. Białka ubijaj ze szczyptą soli na pianę. Pod koniec ubijania dosypuj cukier i dalej ubijaj. Kiedy będzie sztywna i błyszcząca, dodaj orzechy, żurawinę, daktyle, startą czekoladę i wymieszaj delikatnie łyżką. Nałóż masę do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz około 1 godziny, i wystudź. Następnie przygotuj krem: zmiksuj mascarpone, dodaj nutellę i miksując powoli wlej likier. Przekrój ciasto ostrym nożem na dwa blaty. Na jeden wyłóż połowę masy, przykryj drugim blatem i resztą kremu. Udekoruj malinami i startą gorzką czekoladą.
Pudding chlebowy z białym serem i owocami
Pudding chlebowy z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Łososiowa przekąska
Łososiowa przekąska
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 65
Niecodzienne Caprese zwieńczone spaghetti z pesto
Niecodzienne Caprese...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 13
Śląski żurek ogórkowy
Śląski żurek ogórkowy
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 19
Masło orzechowe
Masło orzechowe
30 min. 8 łatwy
Głosów: 131
Lekki sos twarożkowy - alternatywa dla majonezu
Lekki sos twarożkowy -...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4305