Przepis konkursowy

MUMIA Z PIERSI KURCZKA W TOWARZYSTWIE SZPINAKA I SERA MOZARELLA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Pierś z kurczaka, 2 szt.
Ciasto francuskie, 1 opakowania
Szpinak, 1 opakowanie
Ser mozarella, 1 opakowanie
Pieprz, sól, papryka, każde po 6 gr
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: krzysztof (białystok)
(Głosów: 15)


Zostań mistrzem kuchni

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić papryką, solą i pieprzem. Ułożyć filety na cieście francuskim, tak żeby dało się wokół nich wyciąć równe prostokąty. Każdy prostokąt ponacinać w paski po obu stronach fileta. Na mięsie ułożyć szpinak z mozarellą. Ponacinane paski zawijać na kawałkach kurczaka, tak żeby wyglądały jak mumie, delikatnie ściskając je razem w miejscu złączenia. Gotowe mumie wstawić na 35-45 minut (do czasu aż ciasto się zarumieni) do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem). Połączenie ciasta francuskiego, które uwielbiam, z filetem z kurczaka jest rewelacyjne. Ciasto dopieka się idealnie, a i mięso jest dobrze dopieczone, ale nie suche. Wykonanie tego dania jest wyjątkowo proste i dość szybkie, a efekt na talerzu - robi wrażenie nawet na moich PIESKACH !!!!
Sałatka z piersią kurczaka
Sałatka z piersią...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 920
Fritatta - czyli pomysł na jajka inaczej
Fritatta - czyli...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4235
Nutellowe-czekoladowe mini serniczki z kremem śmietankowym i czereśniami
Nutellowe-czekoladowe...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 219
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Zupa dyniowa z...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 19
Biszkopt z kremowym musem czekoladowym
Biszkopt z kremowym...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 33
Risotto z dynią Hokaido
Risotto z dynią Hokaido
30 min. 4 łatwy
Głosów: 6