Przepis konkursowy

PANCAKES MAŚLANKOWE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka, 3 szkl.
cukier, 3 łyżki
proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
soda oczyszczona, 1,5 łyżeczki
sól, 3/4 łyżeczki
maślanka, 3 szkl.
mleko, 0,5 szkl.
jajka, 3 szt.
masło, 80 g
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Agnieszka (Warszawa)
(Głosów: 27)


Zostań mistrzem kuchni

Masło rozpuścić. W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej ubić delikatnie jajka z maślanką, mlekiem i lekko przestudzonym masłem. Ważne - wszystkie składniki połączyć ze sobą dopiero tuż przed smażeniem. Smażyć na beztłuszczowej patelni porcjami (po pół szklanki ciasta) z obu stron na rumiano (kiedy pojawią się pęcherzyki, można przerzucać na drugą stronę). Podawać z syropem klonowym, miodem, bądź dowolnym dżemem.
Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym
Polędwiczki w sosie...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 4544
Świnki w błotku
Świnki w błotku
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 9
Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem
Sałatka z kapusty...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 216
Spaghetti z wędzonym łososiem, pesto i szpinakiem
Spaghetti z wędzonym...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Brokuł pod pierzynką
Brokuł pod pierzynką
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5
Sałatka curry z kurczakiem
Sałatka curry z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 255