Przepis konkursowy

PLACUSZKI ZIEMNIACZANE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
ziemniaki, 2 kg
cebula biała, 1 szt
jajko, 1 szt
mąka pszenna , 2 łyżki
sól prymat , 1 łyżeczka
pieprz czarny mielony prymat, 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Paulina (Płock)
(Głosów: 132)


Zostań mistrzem kuchni

Obierz ziemniaki , umyj je i odstaw zanurzone w wodzie na 1 godzinkę. Odlej wodę. Przygotuj ziemniaki do zmiksowania ( jak ktoś woli na tarce). Zmiksowane ziemniaczki przerzucamy do miski.( Jeśli ktoś woli według tradycji na tarce na dużych oczkach to też nie ma problemu). Obieramy cebulę. Do całości wrzucamy drobno pokrojoną nie za dużą cebulę. Dodajemy jedno jajko, 2 łyżki mąki do mieszaniny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. U mnie się sypie to akurat na oko. Wymieszany farsz kładziemy na rozgrzanej patelni z olejem po 2 łyżki na placuszka. I smażymy z obu stron, by się przypiekły. U mnie podaje się placuszki ze śmietaną i mlekiem. Smacznego!
Tortilla Kasi
Tortilla Kasi
30 min. 2 łatwy
Głosów: 184
TARTA Z GRANATEM
TARTA Z GRANATEM
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 12
Sałatka grecka na bogato
Sałatka grecka na bogato
30 min. 4 łatwy
Głosów: 6
Pierś z kurczaka po królewsku
Pierś z kurczaka po...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 61
Drożdżowe bułeczki z dżemem
Drożdżowe bułeczki z...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 31
TORT ŚMIETANKOWO - WANILIOWY
TORT ŚMIETANKOWO -...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 4132