Przepis konkursowy

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SUSZONYCH POMIDORACH Z SOSEM ŚMIETANOWO-MUSZTARDOWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Polędwica wieprzowa Kraina Mięsa, 0,5 kg
Pomidory suszone solone , 80g
Olej rzepakowy, 10 łyżek
Musztarda sarepska, 5 łyżek
ziele angielskie, 5 sztuk
pieprz ziarnisty, 5 sztuk
liść laurowy, 2 sztuki
Miód lipowy, 1 łyżka
gorczyca, 1 łyżeczka
sól, pół łyżeczki
pieprz kolorowy ziarnisty, łyżka
pieprz czarny mielony, pół pyżeczki
śmietana Mleczna Dolina 12%, 4 łyżki
mąka pszenna , 1 łyżka
bulion warzywny, 1 szklanka
pieprz biały , pół łyżeczki
czosnek, 3 ząbki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Weronika (Grabów)
(Głosów: 41)


Zostań mistrzem kuchni

Przygotowujemy marynatę: 3 łyżki oleju łączymy z 3 łyżkami musztardy zielem angielskim, pieprzem ziarnistym, liściem laurowym, miodem gorczycą, czosnkiem solą i pieprzem. Mięso myjemy, czyścimy i nacieramy marynatą. Wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie podsmażamy polędwicę na rozgrzanym oleju z obu stron, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidory kroimy w kosteczkę i obtaczamy polędwicę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy polędwicę około 40 minut. W tym czasie robimy sos. Do bulionu warzywnego dodajemy zahartowaną śmietanę i mąkę pszenną. Po chwili dodajemy musztardę i biały pieprz i pokrojone w kawałki suszone pomidory. Polędwicę wyjmujemy, kroimy na 1,5 cm plastry, polewamy sosem.
TARTALETKI z dynią, fetą i oliwkami
TARTALETKI z dynią,...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 1312
Dahl ze smażoną tilapią i sałatką z rukoli
Dahl ze smażoną...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 199
Ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mięsem mielonym
Ślimaki z ciasta...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 14
Tort
Tort
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 80
Kurczak w cieście z sosem czosnkowym
Kurczak w cieście z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3987
Pierś w przyprawach na warzywach
Pierś w przyprawach na...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 341