Przepis konkursowy

ROGALIKI Z MARMOLADĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
drożdże, 50 g
kwaśna śmietana, 2 łyżki
mąka, 500 g
jajka, 2 sztuki
masło, 250 g
sól , szczypta
marmolada,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Krzysztof (Elblag)
(Głosów: 20)


Zostań mistrzem kuchni

Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, odstawić na chwilę. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło - z lodówki. Siekać tak długo, aż powstanie kruszonka, wybić jajka, dodać szczyptę soli i wlać śmietanę z drożdżami i cukrem. Wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić kulę, następnie placek, po czym rozwałkować. Krążki ciasta podzielić na 8 lub 16 trójkątów. Na brzegu każdego dodać trochę marmolady i zwinąć w stronę środka rozwałkowanego ciasta. Końce zawinąć tak, by powstał zgrabny rogalik. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Kokosowa panna cotta z sosem z mango
Kokosowa panna cotta z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 307
Tilapia smażona z salsą z warzyw
Tilapia smażona z...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 43
Pieczony schab w pomidorkach suszonych
Pieczony schab w...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 27
Filet w warzywach
Filet w warzywach
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 2
Sałatka Popeya (bo w Szpinaku jest moc)
Sałatka Popeya (bo w...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 2
Tagliatelle z prawdziwkami, szpinakiem i szynką parmeńską
Tagliatelle z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4739