Przepis konkursowy

TORT MAKOWY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mak, 40dkg
Bułka tarta, 8 łyżek
Jajka, 10 sztuk
Masło roślinne, 1 opakowanie
Kawa rozpuszczalna, 3 łyżki
Cukier puder, 3 łyżki
Woda, 4 łyżki
Cukier, 8 łyżek
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Magdalena (cieciszew)
(Głosów: 924)


Zostań mistrzem kuchni

Mak parzymy,skręcamy 3 razy (lub po prostu kupujemy mak już skręcony) .8 żółtek ucieramy z cukrem z roślinnym,białka ubijamy na piane.Zmielony mak przekładamy do miski,dodajemy żółtka i pianę z białek, delikatnie mieszamy. Brytwankę obkładamy papierem i wylewamy ciasto.Pieczemy w 180stopniach przez 60 minut Krem: masło ubijamy z cukrem pudrem dodajemy 2 żółtka (kawę rozpuszczamy w wodzie, studzimy). Dodajemy do masy. Po upieczeniu ciasto makowe studzimy. Przekładamy kremem maślanym. Dekorujemy. Smacznego
Gruszki w zalewie
Gruszki w zalewie
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 13
Kolorowe placki
Kolorowe placki
30 min. 4 łatwy
Głosów: 73
Szpinakowa tabularaza
Szpinakowa tabularaza
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1428
Baba ziemniaczana
Baba ziemniaczana
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 108
Kurczak w sosie śmietanowym z cebulą i suszonymi pomidorami
Kurczak w sosie...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 38
Makaron z cukinią w sosie serowym
Makaron z cukinią w...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 12