Przepis konkursowy

ZAPIEKANKA Z CUKINII I POMIDORÓW
Zdjęcie przepisu
Składniki:
cukinia (średniej wielkości), 1 szt.
pomidory podłużne, 2 szt.
ser sałatkowo - kanapkowy Luxmille, 135 g
ser z przerostem niebieskiej pleśni Delikate, 50 g
czarne oliwki Iberia, 10 -12 szt.
ser gouda serovit, 5 plastrów
śmietana 18% mleczna dolina, 200 g
oliwa z oliwek soleada, 50 ml /6 łyżek
jajka, 2 szt.
sól morska mielona, 1/2 łyżeczki
pieprz czarny mielony, szczypta
zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
oregano, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Monika (Myszków)
(Głosów: 16)


Zostań mistrzem kuchni

Cukinie i pomidory kroimy na plastry grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oliwy z oliwek Soleado, pokrojone cukinie i pomidory smażymy na patelni z obu stron. Do miski wbijamy 2 jaja dodajemy sól, pieprz, zioła oraz śmietanę. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Cukinię i pomidory odsączamy z tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika, następnie układamy na dnie żaroodpornego naczynia cukinię, pomidory, pokrojone czarne oliwki, kawałki sera Luxmille i pleśniowego. Całość przykrywamy cukinią i układamy na niej 5 plastrów sera gouda. Jaja ze śmietaną i przyprawami rozlewamy do naczynia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsiusza na 30 - 35 minut.
Placki ziemniaczane z wkładką
Placki ziemniaczane z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3920
Zawijasy (roladki)
Zawijasy (roladki)
30-60 min. 2 średni
Głosów: 26
Tarta wytrawna z boczkiem i pomidorkami koktajlowymi
Tarta wytrawna z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 2247
Tort sałatkowy
Tort sałatkowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 2
Placuszki z piersi kurczaka
Placuszki z piersi...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 94
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Zupa dyniowa z...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 19