Przepis konkursowy

ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Makaron typu penne , 500g
Piers z kurczaka , 300g
Pomidorki koktajlowe, 1opakowanie
1 Brokuł,
Ser lazur, 50g
Śmietana 18%, 5 lyzek
Sól, pieprz,
Żółty ser, 2-3plastry
Oregano,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Tomasz (Łabunie)
(Głosów: 54)


Zostań mistrzem kuchni

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni do zarumienienia. Do kurczaka na patelni wsypujemy rozkruszony ser lazur i dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystko na małym ogniu, aż do rozpuszczenia sera. Makaron gotujemy al dente. Przy okazji możemy wykorzystać wrzątek do ugotowania naszego brokuła, dlatego pod koniec gotowania makaronu wrzucamy umyte różyczki na ok. 2-3 minuty. Odcedzamy. Makaron, brokuły i kurczaka w sosie śmietanowo-lazurowym wykładamy do naczynia żaroodpornego. Możemy wszystko lekko delikatnie przemieszać. Na wierzch układamy umyte i rozkrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Dla podkreślenia smaku między pomidorki możemy położyć parę pasków żółtego sera, a całość delikatnie posypać oregano lub przyprawa z suszonymi pomidorami. Zapiekamy ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Bułka z płatków owsianych
Bułka z płatków owsianych
30 min. 2 łatwy
Głosów: 12
Kolorowa sałatka makaronowa
Kolorowa sałatka...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 22
Omlet z miodowym kremem
Omlet z miodowym kremem
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4656
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
30 min. 2 łatwy
Głosów: 12
Sushi z omletem tamago
Sushi z omletem tamago
30-60 min. 4 średni
Głosów: 62
Krwisty tuńczyk
Krwisty tuńczyk
30 min. 2 łatwy
Głosów: 2