Składniki:
jaja Ale Jaja, 4 szt.
mąka pszenna, 1/2 szkl.
mąka ziemniaczana, 4 łyżki
cukier, 1/2 szkl.
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
chałwa waniliowa, 300 g
masło, 300 g
żółtka, 3
mleko, 1,5 szkl.
cukier, 2 łyżki
mąka ziemniaczana, 2 czubate łyżki
maliny ( mogą być mrożone ), 800 g
galaretki malinowe , 2 szt.
galaretki cytrynowe , 2 szt.
śmietana 30 % lub 36%, 750 ml
cukier puder, 3 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Barbara (Płock)
(Głosów: 3977)
Biszkopt:
4 białka ubić na sztywno, pod koniec dodać 1/2 szkl. cukru i potem 4 żółtka, zmiksować na wolnych obrotach. Następnie dodać 1/2 szkl. mąki pszennej i 4 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanych z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić.
Krem chałwowy:
Szklankę mleka zagotować z 2 łyżkami cukru. W pozostałym mleku (1/2 szklanki) rozmieszać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i 3 żółtka. Wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając, pogotować, aż budyń zgęstnieje. Wystudzić.
300 g masła zmiksować na puszysto i dodawać po łyżce zimny budyń i pokruszoną chałwę cały czas miksując. Masę wyłożyć na biszkopt, schłodzić.
Warstwa malinowa:
2 galaretki malinowe rozpuścić w 750 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Maliny ułożyć na masie chałwowej i zalać tężejącą już galaretką. Jeśli maliny są mrożone, to można wrzucić do letniej galaretki i wszystko wylać na masę chałwową (tutaj przyda się obręcz do tortów, żeby galaretka nie uciekła). Następnie należy wstawić ciasto do lodówki, by galaretka całkowicie zastygła.
Cytrynowa pianka:
2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 litra wrzątku, przestudzić. 750 ml śmietany 30% lub 36% ubić na sztywno, pod koniec dodając 3 łyżki cukru pudru, a następnie miksując na wolnych obrotach wlać tężejącą galaretkę cytrynową (wlewaj powolutku cienką strużką). Masę wylać na warstwę malinową. Można posypać startą czekoladą. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.