Przepis konkursowy

BUŁĘCZKI RAZOWE Z PŁATKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
płatki owsiane, 0,5 szklanki
miód, 2 łyżki
masło klarowane, 17g
woda, 1 szklanka
drożdże, 7g
zmielone siemię lniane , ok. 2 łyżki
mąka razowa, 1,5 szkl.
mąka pszenna , 3/4 szklanki
jajko, 1
mleko, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor: Aleksandra (Warszawa)
(Głosów: 3)


Zostań mistrzem kuchni

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie o zostawiamy na 5 min. Później dodać do miski z płatkami, siemieniem lnianym i mieszamy. Dodajemy mąki - razową i pszenną i mieszamy. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy (ciasto ma być miękkie). Przekładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem i czekamy aż podwoi objętość. Przekładamy na stolnicę i zostawiamy na 5 min. Dzielimy na kilka części ( zależy ile chcemy bułeczek i jakiej wielkości) ok 8-12, i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem na ok pół h. Przed samym pieczeniem smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypujemy płatkami. Piec w temperaturze 200 st., przez około 15 minut, aż się zarumienią.
Ravioli z żółtkiem
Ravioli z żółtkiem
30 min. 2 łatwy
Głosów: 818
Risotto z kurczakiem i warzywami
Risotto z kurczakiem i...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 33
THE VAULT - ARTYSTYCZNA KRYPTA
THE VAULT -...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 11
Risotto grzybowe z orzechami włoskimi i natką
Risotto grzybowe z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 120
Tilapia na purée z selera z sosem jabłkowym
Tilapia na purée z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 0
SZARLOTKA
SZARLOTKA
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 71