Przepis konkursowy

BUŁĘCZKI RAZOWE Z PŁATKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
płatki owsiane, 0,5 szklanki
miód, 2 łyżki
masło klarowane, 17g
woda, 1 szklanka
drożdże, 7g
zmielone siemię lniane , ok. 2 łyżki
mąka razowa, 1,5 szkl.
mąka pszenna , 3/4 szklanki
jajko, 1
mleko, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor: Aleksandra (Warszawa)
(Głosów: 3)


Zostań mistrzem kuchni

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie o zostawiamy na 5 min. Później dodać do miski z płatkami, siemieniem lnianym i mieszamy. Dodajemy mąki - razową i pszenną i mieszamy. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy (ciasto ma być miękkie). Przekładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem i czekamy aż podwoi objętość. Przekładamy na stolnicę i zostawiamy na 5 min. Dzielimy na kilka części ( zależy ile chcemy bułeczek i jakiej wielkości) ok 8-12, i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem na ok pół h. Przed samym pieczeniem smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypujemy płatkami. Piec w temperaturze 200 st., przez około 15 minut, aż się zarumienią.
Wykwintna wołowina
Wykwintna wołowina
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 11
Paprykowo-pomidorowy tuńczyk z makaronem
Paprykowo-pomidorowy...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 66
Makaron zapiekany ze szpinakiem i łososiem
Makaron zapiekany ze...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 20
CIASTO ZAPP
CIASTO ZAPP
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 21
Szparagi w sosie holenderskim z prosciutto
Szparagi w sosie...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 122
Zimny sernik na bakaliowym spodzie
Zimny sernik na...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 4162