Przepis konkursowy

CIASTO ZAPP
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jaja , 4 szt.
mąka, 4 łyżki
cukier, 4 łyżki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
mleko skondensowane nieszłodzone, 500 g
galaretka wieloowocowa (niebieska), 1 szt.
galaretka wiśniowa, 1 szt.
galaretka agrestowa, 1 szt.
galaretka cytrynowa, 1 szt.
cukier puder, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Marzena (Hecznarowice)
(Głosów: 21)


Zostań mistrzem kuchni

Biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać, aż piana zrobi się szklista. Dodać żółtka rozkłócone ze szczyptą soli, wymieszać. Na koniec dodać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Biszkopt pieczemy na termoobiegu w temperaturze 160 st. przez 12 min. Zapp: Galaretkę wiśniową, agrestową i wieloowocową rozpuścić każdą w szklance wody. Ostudzić (muszą mieć płynną konsystencję). Mleko ubić z cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce. Masę podzielić na trzy części. Do każdej z nich wlać po galaretce. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian. Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale. Wstawić do lodówki na godzinę. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki.
Dorsz, topinambur, rydze, brukselka
Dorsz, topinambur,...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 21
Schabowe zapiekane z oliwkami
Schabowe zapiekane z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 9
Lilusiowy tort urodzinowy
Lilusiowy tort urodzinowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 6
Pijany kokos
Pijany kokos
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 236
Torcik Bezowy z Amerykańską nutą
Torcik Bezowy z...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 5
Różyczki
Różyczki
30 min. 2 łatwy
Głosów: 131