Składniki:
jaja , 4 szt.
mąka, 4 łyżki
cukier, 4 łyżki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
mleko skondensowane nieszłodzone, 500 g
galaretka wieloowocowa (niebieska), 1 szt.
galaretka wiśniowa, 1 szt.
galaretka agrestowa, 1 szt.
galaretka cytrynowa, 1 szt.
cukier puder, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Marzena (Hecznarowice)
(Głosów: 21)
Biszkopt:
Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać, aż piana zrobi się szklista.
Dodać żółtka rozkłócone ze szczyptą soli, wymieszać.
Na koniec dodać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Biszkopt pieczemy na termoobiegu w temperaturze 160 st. przez 12 min.
Zapp:
Galaretkę wiśniową, agrestową i wieloowocową rozpuścić każdą w szklance wody. Ostudzić (muszą mieć płynną konsystencję). Mleko ubić z cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce. Masę podzielić na trzy części. Do każdej z nich wlać po galaretce. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian. Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
Wstawić do lodówki na godzinę.
Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Wstawić do lodówki.