Przepis konkursowy

CIASTO ZAPP
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jaja , 4 szt.
mąka, 4 łyżki
cukier, 4 łyżki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
mleko skondensowane nieszłodzone, 500 g
galaretka wieloowocowa (niebieska), 1 szt.
galaretka wiśniowa, 1 szt.
galaretka agrestowa, 1 szt.
galaretka cytrynowa, 1 szt.
cukier puder, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Marzena (Hecznarowice)
(Głosów: 21)


Zostań mistrzem kuchni

Biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać, aż piana zrobi się szklista. Dodać żółtka rozkłócone ze szczyptą soli, wymieszać. Na koniec dodać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Biszkopt pieczemy na termoobiegu w temperaturze 160 st. przez 12 min. Zapp: Galaretkę wiśniową, agrestową i wieloowocową rozpuścić każdą w szklance wody. Ostudzić (muszą mieć płynną konsystencję). Mleko ubić z cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce. Masę podzielić na trzy części. Do każdej z nich wlać po galaretce. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian. Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale. Wstawić do lodówki na godzinę. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki.
Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą
Tiropsomo, czyli...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 50
Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 128
Tort malinowy
Tort malinowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 849
Śniadaniowe love
Śniadaniowe love
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3928
ROLADA MATIEGO KAKAOWA Z RURKAMI WANILOWYMI
ROLADA MATIEGO KAKAOWA...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 22
Muffiny czekoladowe z budyniem
Muffiny czekoladowe z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 51