Składniki:
Mąka tortowa, 100 gram
jaja, 4
cukier drobny , 120 gram
kakao , 30 gram
nugat albo krem ajerkoniakowy , 150 gram
śmietana kremówka , 300 ml
rum ( alkohol), 2 łyżki
starte orzechy włoskie , 270 gram
rurki waniliowe , 8 sztuk
czekolada gorzka lub mleczna , 100 gram
jeżeli nie mamy nugatu , ani śmietany może byc gotowy krem ajerkoniakowy ,
dżem porzeczkowy kwasny, 0,5 słoiczka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Mateusz (Bytów)
(Głosów: 22)
Jaja ubić z cukrem. Mąkę przesiać z kakao i wymieszać do masy jajecznej .Ciasto rozsmarować w blasze wyłożonej pergaminem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni . Piec 10-13 minut .Przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem, usunąć pergamin. Biszkopt ze ściereczką zrolować , odstawić do wystudzenia . Śmietanę ubić na sztywno i ostrożnie połączyć z nugatem rozpuszczonym w kąpieli wodnej i rumem .( Jeżeli nie mamy śmietany ani nugatu możemy zastąpić gotowym krem najlepiej ajerkoniakowi). Wystudzony biszkopt ostrożnie rozwinąć. Rozsmarować na nim dżem porzeczkowy i 2/3 kremu .Posypać 70 gram orzechów włoskich mogą być laskowe.Ciasto powinie zwinąć w roladę i wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej dwie godziny , a najlepiej do następnego dnia. Roladę posmarować resztą kremu nugatowego (ajerkoniakowy )posypać orzechami , powciskać rurki waniliowe na środku rolady , czekoladę rozpuścić i polać na roladę .Schłodzić w lodówce.
Pokroić w kawałki , udekorować według uznania.
SMACZNEGO.