Przepis konkursowy

CYNAMONOWE PANCAKES Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ PO POLSKU
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mąka, 2 szkl.
Jajka, 2 szt.
Mleko, 1.5 szkl.
Masło, 75 g
Proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
Cukier puder, 1/3 szkl.
Sól, szczypta
Gorzka czekolada, 40 g
Śmietanka kremówka , 40 ml
Likier kawowy, 1 łyżeczka
Cynamon, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Kamila (Krasnystaw)
(Głosów: 5)


Zostań mistrzem kuchni

PANCAKES: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem, dodać cynamon. Podgrzać w rondelku masło do rozpuszczenia, ostudzić i wlać do roztrzepanych z mlekiem jaj. Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać i dodać szczyptę soli. Masę odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię teflonową i wylewać ciasto małymi porcjami, nie dodając tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu tak, aby ciasto mogło wyrastać. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się liczne dziurki i bąbelki, przewrócić placki na drugą stronę przy pomocy łopatki i smażyć do zarumienienia. POLEWA: Czekoladę włożyć do rondelka z grubszym dnem, dodać śmietankę kremówkę i likier. Włączyć gaz i czekać, aż czekolada połączy się z resztą składników tworząc gładką masę. Wyłączyć ogień i polać naleśniki.
Ciasto z bananami
Ciasto z bananami
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 60
Miodowe brokuły
Miodowe brokuły
30 min. 2 łatwy
Głosów: 33
Kokosowe curry z kurczaka
Kokosowe curry z kurczaka
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 15
Ryba po grecku
Ryba po grecku
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 8
Stek z tuńczyka z musem marchewkowym i ziemniaczanym
Stek z tuńczyka z...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 4213
SPETSIOTA - zapiekanka z ryby z ziemniakami i oliwkami
SPETSIOTA - zapiekanka...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3