Składniki:
Mięso mielone od szynki, 500 g
Przecier pomidorowy , 500 g
Puszka pomidorów , 1 szt
Cebula, 1 szt
Czosnek, 3-4 ząbki
Bazylia, według uznania
sól, pieprz, papryka słodka, według uznania
ser żółty, 100 g
Makaron Lumaconi, 1 opak.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
AGNIESZKA (SOSNOWIEC)
(Głosów: 2)
Makaron Lumaconi ugotować al dente. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem, dodać mielone mięso. Gdy mięso będzie gotowe dodać pokrojone pomidory z puszki i przecier pomidorowy (ok 150 g) doprawić solą, pieprzem, bazylią i papryką do smaku. Przygotować naczynie żaroodporne, na dno wlać resztę przecieru pomidorowego. Ugotowane muszle makaronu nadziewać farszem i układać w naczyniu żaroodpornym. Na koniec muszle posypać startym żółtym serem i bazylią. Włożyć naczynie do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 15-20 min w temperaturze 200 st. Smacznego.