Składniki:
Mąka pszenna, 230 g
Migdały, 50 g
orzechy laskowe, 50 g
Cukier do wypieków, 100 g
Jogurt naturalny typu Greckiego, 1 szkl.
Olej rzepakowy lub słonecznikowy, 150 ml
Jajka, 2 szt.
Miód, 50g
Proszek do pieczenia, 1 łyż.
Soda oczyszczona, 1 łyż.
Serek mascarpone, 250 g
amaretto, 50 ml
śmietana 30%, 330 ml
sok z limonki, 4 łyż.
cukier puder, 4 łyż.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Urszula (Nowa Ruda)
(Głosów: 88)
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, orzechy - przesiać, odłożyć. Do większej miski wbijamy jajka,dodajemy jogurt, olej i miód. Wszystko mieszamy trzepaczką. Wsypujemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem brzegi wysmarować margaryną. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 min do suchego patyczka. Krem: Do miski wlewamy śmietankę 30% i 4 łyżeczki cukru pudru. Ubijamy przez 3 min , dodajemy serek mascarpone miksujemy do ubicia. Na koniec dodajemy sok z limonki i likier amaretto. Mieszamy. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa kawałki. Dolny kawałek posmarować kremem przykryć drugim kawałkiem delikatnie posmarować resztą kremu. Smacznego :)