Przepis konkursowy

HAMBURGER WOŁOWY PREMIUM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
rostbef wołowy, 350 g
szalotka, 1 szt
sos worcester, 2 łyżki
musztarda Develey, 1 łyżka
sól, 2 szczypta
pieprz , 2 szczypty
cebula, 1 szt
cukier, 1 łyżeczka
ocet winny, 1 łyżeczka
sos barbecue, 200 ml
sałata, 4 listki
ser żółty, 2 plastry
pikle, 2 szt.
boczek, 2 plastry
bułka razowa do hamburgera, 2 szt.
olej, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Jacek (Jasło)
(Głosów: 73)


Zostań mistrzem kuchni

Rostbef wołowy mielimy wraz z szalotką. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i sosem worcester oraz musztardą. Ugniatamy i formujemy hamburgery o średnicy 1 cm większej od bułki. Cebulę kroimy w cienkie talarki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, posypujemy cukrem, pod koniec dodajemy odrobinę octu. Hamburgery smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z każdej strony po ok 4 min. Bułki przecinamy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku. Na dolną połowę wykładamy skarmelizowaną cebulę, listki sałaty, pikle, usmażonego hamburgera, na niego plaster sera, plaster smażonego boczku, wieńczymy sosem barbecue i górną połową bułki. Można podawać z frytkami.
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem
Gołąbki z mięsem...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 846
Polędwiczki w sosie pomidorowym
Polędwiczki w sosie...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 21
Najpyszniejsza tarta od serca
Najpyszniejsza tarta...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 24
Zapiekanka serowo-ziemniaczana
Zapiekanka...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 5
Makaronowa tarta zapiekana w aksamitnym sosie z koziego sera
Makaronowa tarta...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 3823
Jabłecznik z zapachem dzieciństwa
Jabłecznik z zapachem...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 576