Przepis konkursowy

DORADA PO TAJSKU
Zdjęcie przepisu
Składniki:
duża dorada, 1
gruba sól, odrobina
olej do smażenia, 400 ml
czosnek, 4 ząbki
papryka czerwona, 1/4
papryczka chilli, 1
sos słodko-kwaśny, 3 łyżki
oliwa z oliwek, 3 łyżki
cukier, 50 g
pieruszka, kilka listków
odatkowo: ugotowany ryż, kilka plasterków cytryny, liście sałaty, -
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Agnieszka (Nidzica)
(Głosów: 679)


Zostań mistrzem kuchni

Doradę umyć, obciąć płetwy, zrobić trzy nacięcia z każdej strony, posypać solą i wetrzeć. Posiekany czosnek i pokrojone w kostkę papryki rozdrobnić w moździerzu, aż powstanie sos o przyjemnym czerwonym kolorze. Rybę smażyć na rozgrzanym oleju 5 minut z każdej strony. Doradę przełożyć na ręcznik papierowy. W tym samym czasie gdy smażymy doradę- przygotowujemy sos tajski. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozdrobniony czosnek, papryki, cukier i 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego. Doradę układamy na talerzu, polewamy sosem z patelni i posypujemy umytą i posiekaną pietruszką. Dodajemy ugotowany ryż, cytrynę, dekorujemy sałatą. Smacznego!
Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 128
Krwisty tuńczyk
Krwisty tuńczyk
30 min. 2 łatwy
Głosów: 2
Potrawka drobiowa z warzywami w sosie serowym
Potrawka drobiowa z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 0
Pieczony pstrąg w ziołach
Pieczony pstrąg w ziołach
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 2
Wspomnienie wakacji-muszle w serowej otoczce z kolendrą
Wspomnienie...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 103
Torcik na wiosnę
Torcik na wiosnę
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 30