Przepis konkursowy

DORADA PO TAJSKU
Zdjęcie przepisu
Składniki:
duża dorada, 1
gruba sól, odrobina
olej do smażenia, 400 ml
czosnek, 4 ząbki
papryka czerwona, 1/4
papryczka chilli, 1
sos słodko-kwaśny, 3 łyżki
oliwa z oliwek, 3 łyżki
cukier, 50 g
pieruszka, kilka listków
odatkowo: ugotowany ryż, kilka plasterków cytryny, liście sałaty, -
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Agnieszka (Nidzica)
(Głosów: 679)


Zostań mistrzem kuchni

Doradę umyć, obciąć płetwy, zrobić trzy nacięcia z każdej strony, posypać solą i wetrzeć. Posiekany czosnek i pokrojone w kostkę papryki rozdrobnić w moździerzu, aż powstanie sos o przyjemnym czerwonym kolorze. Rybę smażyć na rozgrzanym oleju 5 minut z każdej strony. Doradę przełożyć na ręcznik papierowy. W tym samym czasie gdy smażymy doradę- przygotowujemy sos tajski. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozdrobniony czosnek, papryki, cukier i 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego. Doradę układamy na talerzu, polewamy sosem z patelni i posypujemy umytą i posiekaną pietruszką. Dodajemy ugotowany ryż, cytrynę, dekorujemy sałatą. Smacznego!
Twarogowo-Anansowe Pancakesy
Twarogowo-Anansowe...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 7
Truskawkowe babeczki
Truskawkowe babeczki
30 min. 4 łatwy
Głosów: 5
Roladki z pieczarkami
Roladki z pieczarkami
30 min. 4 łatwy
Głosów: 2
Dorsz z suszonymi pomidorami
Dorsz z suszonymi...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4210
Spaghetti z kurczakiem i brokułem w sosie serowym
Spaghetti z kurczakiem...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1
ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI
ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 134