Przepis konkursowy

DORSZ W GNIAZDKU MARCHEWKOWYM Z GRZANKAMI I DRESINGIEM JOGURTOWO-CYTRYNOWO-MIĘTOWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
dorsz atlantycki filet, 1 szt
marchew duża, 2 szt
cytryna, 2 plastry
sok z cytryny, 50 ml
chleb tostowy, 5 kromek
jogurt naturalny, 100 ml
majonez, 100 ml
sól, łyżeczka
pieprz biały mielony, łyżeczka
masło, 3 łyżki stołowe
olej, 3 łyżki stołowe
mięta świeża liście, 5 szt
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor: Jacek (Niemce)
(Głosów: 11)


Zostań mistrzem kuchni

Rybę należy dokładnie rozmrozić i wytrzeć delikatnie ręcznikiem papierowym, następnie oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło i olej. Smażyć rybę z obu stron aż się zrumieni. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć marchewkę. Chleb tostowy pokroić w średnią kostkę i zrumienić na patelni na rozpuszczonym maśle. Jogurt, majonez, sok z cytryny, szczyptę soli i posiekane liście mięty wymieszać razem aż się składniki połączą bez grudek. Na talerzu ułożyć gniazdko z marchewki. Na tym położyć zrumienioną rybę. Kilka grzanek z chleba tostowego ułożyć wokół gniazdka a dresing rozlać według uznania. Dorsza przyozdobić plastrem z cytryny.
Pappardelle ze szpinakiem i szynką parmeńską w śmietanowym sosie
Pappardelle ze...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 42
Rogaliki z jagodami
Rogaliki z jagodami
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 42
Polędwiczka wieprzowa z cukinią i kurkami
Polędwiczka wieprzowa...
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 23
Lody na słodkim musie z dyni
Lody na słodkim musie...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 498
Paprykowo-pomidorowy tuńczyk z makaronem
Paprykowo-pomidorowy...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 66
Zapiekanka z cukinii i pomidorów
Zapiekanka z cukinii i...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 16