Przepis konkursowy

DROŻDŻOWA GWIAZDA PÓŁNOCY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
drożdże, 30g
cukier, 80g
mleko, 1/4l
masło, 130g
sól, 1 łyżeczka
kardamon, 1/2łyżeczki
mak, 150g
sezam, 150g
mąka, 600g
dżem morelowy, 50g
rodzynki, 50g
cukier puder, 20g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Marta (Lublin)
(Głosów: 2)


Zostań mistrzem kuchni

Drożdże i cukier dokładnie wymieszać z 4 łyżkami mleka. 100 g roztopione­go tłuszczu wymieszać z resztą mleka, przyprawami oraz jajkiem i dodać do drożdży. Dodać mąkę i wyrobić gład­kie ciasto. Ciasto odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, zagnieść i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoja objętość. Rozdzielić odpowiednią ilość ciasta (na oko) na gwiazdy, posypać rodzynkami i sezamem i ugnieść. Z każdej części lekko rozwałkowanej uformować gwiazdę i posmarować roztopionym tłuszczem, oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto posmarować podgrzanym i zmikso­wanym dżemem.
Ryba po grecku
Ryba po grecku
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 8
Szaszłyki po japońsku
Szaszłyki po japońsku
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3813
Tarta wytrawna z boczkiem i pomidorkami koktajlowymi
Tarta wytrawna z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 2247
Pizza włoska
Pizza włoska
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 8
Ciasto kokosowe
Ciasto kokosowe
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 16
Fritatta - czyli pomysł na jajka inaczej
Fritatta - czyli...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4235