Przepis konkursowy

JESIENNA WARIACJA ORZECHOWA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Orzechy laskowe, 300 g
Jajka, 5 szt.
Mąka ziemniaczana (skrobia), 3 łyżki
Olej, 100 g
Proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
Cukier, 180 g
Nutella, 250 g
Serek mascarpone, 500 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Monika (Jachówka)
(Głosów: 195)


Zostań mistrzem kuchni

Od dzisiaj jest to moje ulubione ciasto! Mocno orzechowe. Do tego Nutella! Rozpływające się w ustach! Polecam każdemu :) Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy bardzo drobno posiekać. Odłożyć ok. 50 g do udekorowania tortu. Rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ubić z połową cukru na jasny, puszysty krem. Trwa to ok. 4 minut. Po tym czasie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką wlewać olej do połączenia się składników. Następnie szpatułką skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wmieszać posiekane orzechy. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru. Do masy żółtkowej wmieszać bardzo delikatnie szpatułką ubite białka (najlepiej robić to w trzech turach). Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno! Przy smarowaniu boków ciasto się kurczy). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) na ok. 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika. Studzić w formie przez 20 minut. Następnie wyjąć z formy i studzić na kracie. Krem: Ważne aby serek mascarpone i Nutella były w temperaturze pokojowej. Serek mascarpone i Nutellę miksujemy do otrzymania gładkiego kremu czekoladowego. Wykonanie ciasta: Orzechy, które odłożyliśmy wcześniej wysypujemy na patelnię i prażymy do momentu kiedy zaczyna unosić się w powietrzu charakterystyczny zapach orzechów. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Wystudzone ciasto orzechowe przekroić wzdłuż na dwie równe części. Jeden z blatów ułożyć na paterze. Posmarować go warstwą kremu (ok. połową otrzymanej masy). Przykryć drugim blatem ciasta. Resztą kremu posmarować wierzch i boki. Uprażonymi orzechami zdobimy ciasto. Wkładamy na parę godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). SMACZNEGO!!!!
Sadzone jajka ze szpinakiem i cieciorką
Sadzone jajka ze...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4
Muszle ze szpinakiem , łososiem i serem feta
Muszle ze szpinakiem ,...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 20
Tort naleśnikowy
Tort naleśnikowy
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 49
Ciasto z ptasim mleczkiem
Ciasto z ptasim mleczkiem
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 149
Jaglane Zdrowe Babeczki
Jaglane Zdrowe Babeczki
30 min. 2 łatwy
Głosów: 7
Najlepsza Pizza
Najlepsza Pizza
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 85