Przepis konkursowy

JESIENNY JABŁECZNIK
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Jajka, 5
Mąka pszenna, 1szkl.
Cukier puder, 3/4szkl.
Mąka tortowa, 2 łyżki
Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
Jabłka, 1kg.
Galaretka cytrynowa, 1szt.
Cynamon, 1 łyżeczka
Cukier, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor: Agnieszka (Słupsk)
(Głosów: 9)


Zostań mistrzem kuchni

Ciasto na małą blaszkę !!! Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę , do białek dodajemy przesiany cukier puder. ( cały czas ubijając) . Następnie dodajemy po jednym żółtku . Następnie miksować parę minut ( czym dłużej tym lepiej). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia . Mikser odkładamy i wrzucamy mąkę z proszkiem do masy jajecznej i mieszamy łyżką( nie miksować) . Gdy składniki się połączą wylać na blaszkę i piec 170 st.C przez 20-25 min . Biszkopt musi ostygnąć. Masa jabłkowa: jabłka obieramy kroimy na średnie kawałki wrzucamy do garnka wlewamy trochę wody i mieszamy dodajemy łyżeczkę cukru , łyżeczkę cynamonu i jeśli woda odparuje dodajemy całą galaretkę i mieszamy aż się rozpuści ściągamy z ognia i czekamy aż ostygnie .wlewamy na ciasto ten miąższ i wsadzamy do lodówki.
Biszkoptowa bomba
Biszkoptowa bomba
30 min. 2 łatwy
Głosów: 2
Zapiekane muszle makaronowe Lumaconi ze szpinakiem i serem Patios
Zapiekane muszle...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 39
Tarta mięsno- pieczarkowa
Tarta mięsno- pieczarkowa
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 64
Rafaello
Rafaello
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 6
Torcik na wiosnę
Torcik na wiosnę
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 30
Muffinki z suszonymi pomidorami, oliwkami i papryczką chilli
Muffinki z suszonymi...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 8