Przepis konkursowy

TARTA MIĘSNO- PIECZARKOWA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka, 350g
masło, 180g
przegotowana woda, 4 łyżki
sól, szczypta
mięso mielone wieprzowe, 0.5kg
pieczarki, 20 dkg
cebula czerwona, 1
pomidorki koktajlowe, kilkanaście
papryka czerwona świeża, 1 mała
serek topiony pieczarkowy, 100g
jajko, 1 sztuka
jogurt naturalny, 3 łyżki
ser żółty, 20 dkg
sól, pieprz, szczypta
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor: Joanna (Ptaszkowa)
(Głosów: 64)


Zostań mistrzem kuchni

Ciasto: Mąkę, masło, wodę i sól siekamy ze sobą i łączymy w całość. Zawijamy w woreczek foliowy i odstawiamy do zamrażarki na ok 30 minut. Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy między dwoma kawałkami folii. Wykładamy formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika (grzałka górna i dolna) i pieczemy ok 15 minut. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Podlewamy odrobiną wody, delikatnie solimy i smażymy na małym ogniu. Dodajemy mięso i przyprawiamy. Smażymy. Na przyrumienioną tartę wykładamy farsz oraz krążki cebuli, paprykę i pomidorki koktajlowe. Serek topiony, jajko i jogurt miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy tartę, wierzch posypujemy serem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 40 minut w temp. 190st C (grzałka dolna), pod koniec zmieniamy na grzałkę górną i dolną i pieczemy jeszcze 5 minut.
Kurczak pieczony ALICJI palce lizać
Kurczak pieczony...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 21
Ciasto czekoladowe z gruszką
Ciasto czekoladowe z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 4008
Zupa krem z Porów
Zupa krem z Porów
30-60 min. 6 średni
Głosów: 197
PYRA NIEŹLE NADZIANA
PYRA NIEŹLE NADZIANA
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 39
Małże Nowozelandzkie na miętowym carpaccio z pomarańczy
Małże Nowozelandzkie...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 151
Sałatka z prażonym słonecznikiem
Sałatka z prażonym...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3648