Składniki:
filet z kurczaka, 1 podwójny
słodka papryka w proszku, 1 czubata łyżeczka
sałata lodowa, kilka listków
jogurt naturalny, 200ml
czosnek, 2 ząbki
oliwa z oliwek, 2 łyżki
drobna sól morska, szczypta do smaku
czarny mielony pieprz, szczypta do smaku
świeża bazylia, garść listków
kuskus, 1 opakowanie
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Magdalena (Warszawa)
(Głosów: 5)
Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w soli, pieprzu i słodkiej papryce. Zalewamy oliwą i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie smażymy na mocno rozgrzanej i suchej (kurczak ma już w sobie tłuszcz - oliwę) patelni, aż kurczak ładnie się zezłoci. Sałatę lodową kroimy w paski. Kuskus przyrządzamy w misce - wsypujemy porcję (to zależy ile macie ochotę zjeść ;)) i zalewamy zagotowaną wodą z czajnika do poziomu 1 cm ponad kaszę. Można odrobinę posolić. Przykrywamy, odstawiamy na 10 min, a później roztrzepujemy widelcem. Przygotowujemy błyskawiczny sos - jogurt naturalny do miski + 2 przeciśnięte lub przetarte ząbki czosnku + sól + pieprz i mieszamy. Na dużym talerzu układamy po kolei... sałatę, kuskus, kurczaka, kupki sosu jogurtowego i wszystko posypujemy świeżą bazylią... Et voilà !! Gotowe, smacznego !! :))