Składniki:
makaron penne, 250 g
oliwa, 1 łyzka
cebula, 1 sztuka
szpinak, 250g
pomidory w puszce , 500g
serek naturalny , 50-60 g
czosnek , 2 ząbki
oregano suszone , pół łyżeczki
koncentrat pomidorowy , 2 łyżeczki
tarty parmezan , 1/4 szklanki
suszona bazylia , pół łyżeczki
sół, szczypta
pieprz, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
magdalena (jaworzyna sląska)
(Głosów: 3)
Zagotuj w garnku wodę, dodaj soli do smaku a następnie ugotuj w niej makaron al dente (7-10 minut). Odcedź makaron na sitku. W międzyczasie drobno pokrój cebulę i posiekaj czosnek a następnie podsmaż je na dużej patelni na rozgrzanej oliwie, tak, aby cebula zrobiła się miękka - około 5 minut. Dodaj pokrojone pomidory (razem z sokiem), oregano, bazylię i płatki chilli. Duś bez przykrycia, aż pomidory zmiękną a sos zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmniejsz ogień. Do sosu pomidorowego dodaj serek naturalny i mieszaj, aż się całkiem rozpuści. Dodaj połowę parmezanu i wymieszaj. Dodaj do sosu świeży szpinak, zamieszaj i poczekaj, aż zwiędnie (około 3-5 minut). Na koniec dodaj makaron, wymieszaj i podgrzewaj, aż wszystko będzie gorące. Podawaj od razu po przygotowaniu