Przepis konkursowy

MAŁŻE Z BOCZKIEM I SZPINAKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Masło Extra Mleczna Dolina, 2 łyżki
Szalotka, 1 szt.
Boczek wędzony Nasze Smaki, 50 g
Białe wytrawne wino, 1/2 szkl.
Śmietanka 30% Mleczna Dolina, 1/2 szkl.
Szpinak Baby , 100 g
Małże, 1,5 kg
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Agnieszka (Warszawa)
(Głosów: 4069)


Zostań mistrzem kuchni

Małże dokładnie szorujemy. Odrzucamy otwarte małże chyba, że po ściśnięciu skorupki nie otwierają się ponownie. W dużym garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno posiekaną szalotkę oraz boczek pokrojony w kostkę i podsmażamy aż nabiorą złotego koloru. Dolewamy wino i redukujemy o połowę. Wrzucamy szpinak, wlewamy śmietankę. Mieszamy aż szpinak zwiędnie i dodajemy małże. Gotujemy je pod przykryciem ok. 3 min i mieszamy starając się żeby małże ze spodu trafiły na wierzch. Gotujemy kolejne 3-4 minuty. Odrzucamy małże, które po tym czasie się nie otworzyły. Serwujemy z bagietką.
Babeczki czekoladowe z wiśniami i kremem waniliowym
Babeczki czekoladowe z...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 229
Wietnamska zupa PHO
Wietnamska zupa PHO
30 min. 4 łatwy
Głosów: 5
Zakręcone Cynamonowe Bułeczki Cinnamon Rolls, z brązowym masłem i polewą miodową
Zakręcone Cynamonowe...
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 84
Sałatka rucollo z sosem musztardowym
Sałatka rucollo z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 36
Sałatka z pietruszkowym pesto :)
Sałatka z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 11
Zapiekanka mięsno-pomidorowa z pieczarkami
Zapiekanka...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 13